Search engine for discovering works of Art, research articles, and books related to Art and Culture
ShareThis
Javascript must be enabled to continue!

Tuje in prostor

View through CrossRef
Članek se ukvarja z odnosom tujega in prostora ter proučuje njune naratološke možnosti v potopisih Moscovia Sigismunda (Žige) von Herbersteina in Vermehrte Newe Beschreibung der Muscowitischen vnd Persischen Reyse … Adama Oleariusa. Tuje ne obstaja samo po sebi, pač pa je vedno vezano na znano. Oba pojma sta prostorsko definirana kot nekdo ali nekaj zunaj ali znotraj določenega topološkega reda. S konceptoma gube (Deleuze) in rizoma (Deleuze, Guattari) lahko togo strukturo dvojice tuje–znano razrahljamo in razpremo. Z načelom gubanja pride do izraza pripovedna multiperspektivnost (kulturni, politični, verski in drugi vidiki), ki podčrta relativnost in situacijsko odvisnost tujega. Poleg tega članek prikaže medsebojno povezanost tujega in severa kot prostora zla v izbranih potopisih, ki v diahroni perspektivi doživi določene semantične premike.
University of Ljubljana
Title: Tuje in prostor
Description:
Članek se ukvarja z odnosom tujega in prostora ter proučuje njune naratološke možnosti v potopisih Moscovia Sigismunda (Žige) von Herbersteina in Vermehrte Newe Beschreibung der Muscowitischen vnd Persischen Reyse … Adama Oleariusa.
Tuje ne obstaja samo po sebi, pač pa je vedno vezano na znano.
Oba pojma sta prostorsko definirana kot nekdo ali nekaj zunaj ali znotraj določenega topološkega reda.
S konceptoma gube (Deleuze) in rizoma (Deleuze, Guattari) lahko togo strukturo dvojice tuje–znano razrahljamo in razpremo.
Z načelom gubanja pride do izraza pripovedna multiperspektivnost (kulturni, politični, verski in drugi vidiki), ki podčrta relativnost in situacijsko odvisnost tujega.
Poleg tega članek prikaže medsebojno povezanost tujega in severa kot prostora zla v izbranih potopisih, ki v diahroni perspektivi doživi določene semantične premike.

Related Results

Historie ve službách příběhu: nad knihou Igora Lukeše ''Československo nad propastí''
Historie ve službách příběhu: nad knihou Igora Lukeše ''Československo nad propastí''
b1_Lukeš, Igor. Československo nad propastí: Selhání amerických diplomatů a tajných služeb v Praze 1945-1948. Trans. from the English by Jan Jirák and Ladislav Köppl. Prague: Prost...
An Alternative Approach to Geometric Harmonization of the Great Mosque in Córdoba
An Alternative Approach to Geometric Harmonization of the Great Mosque in Córdoba
This research constitutes an alternative to proportional composition studies of the original Great Mosque and its four extensions in Córdoba, based on diagonals of a square and rec...

Recent Results

The Complete Gospel : Jesus and Women via the Jesus Seminar
The Complete Gospel : Jesus and Women via the Jesus Seminar
This paper utilizes the Jesus Seminar Database in order to construct a profile of Jesus's words and deeds concerning women-as far as this can be constructed from the biblical evide...
Archaeology of Images
Archaeology of Images
Miranda Aldhouse Green, Art, celtic, 2012, Taylor & Francis Group...

Back to Top