Search engine for discovering works of Art, research articles, and books related to Art and Culture
ShareThis
Javascript must be enabled to continue!

Climate Change: An Apocalypse for Urban Space? An Ecocritical Reading of "Venice

View through CrossRef
Çevre bilinçli yazar Margaret Atwood’un da özetlediği gibi iklim değişikliğinin insan hayatı üzerinde eşi benzeri görülmemiş bir etkisi vardır. Tarih boyunca, insanoğlu mevcut yiyecek, barınma, su ve ısınma kaynaklarını uyumlu hale getirerek birçok iklim değişikliğine adapte olmuştur. Ancak bugün, iklim değişikliği ekosistemin ve insanların baş edebileceğinden daha hızlı ve daha yıkıcı sonuçlar doğurabilir. Bu tehdit öyle devasa boyutlara ulaşır ki birçok yazar bilimsel verileri ve grafikleri kendi yazınlarında duygu ve yaşanmış olaylara dökmek için bir zorunluluk hissederler. Bu noktada, çoğunlukla “cli-fi” olarak bilinen “iklim yazını” ısınmanın küresel ve yerel etkilerini edebiyatta ön plana çıkararak yeni bir kategori haline dönüşür. 2000’lerin sonuna kadar iklim yazını resmi olarak bir kategori şeklinde kabul edilmese de birçok yazar bu konu hakkında metinler üretmektedir. Bu anlamda, “Venice Drowned” (1981) ve bundan 25 yıl sonra yazılan “The Tamarisk Hunter” iklim değişikliği konusunun ne kadar derin ve uzun süredir var olan bir mesele olduğunu ortaya koymada çok doğru örneklerdir. Kim Stanley Robinson and Paolo Bacigalupi iklim değişikliğinin dünyaya verdiği fiziksel zararın ötesinde meselenin sosyal ve ekonomik uzun vadedeki etkilerini konu alan çok sayıda eser üretmişlerdir. Buna bağlı olarak, ikisi de şehir merkezinde geçen bu hikâyeler iklim değişikliğinin sosyal, politik ve ekonomik etkilerini çok doğru bir şekilde örneklendirir. Şimdiye kadar oldukça fazla iklim yazını metni üretilmiştir ve edebi eleştirmenler bu yoğunluğa ekoeleştiri üzerinden birçok analizle yaparak karşılık vermişlerdir. Bu makalede, Kim Stanley Robinson’un “Venice Drowned” ve Paolo Bacigalupi’nin “The Tamarisk Hunter” adlı hikayeleri iklim yazını metinlerinin bu ekolojik problemle ilgili açık ya da sonradan ortaya çıkan sorunları ortaya koyarak okuyucuya tarafsız bir bakış açısı kazandırması konusundaki işlevliğini ortaya koyma adına ekoeleştirel bakış açısıyla analiz edilecektir.
Title: Climate Change: An Apocalypse for Urban Space? An Ecocritical Reading of "Venice
Description:
Çevre bilinçli yazar Margaret Atwood’un da özetlediği gibi iklim değişikliğinin insan hayatı üzerinde eşi benzeri görülmemiş bir etkisi vardır.
Tarih boyunca, insanoğlu mevcut yiyecek, barınma, su ve ısınma kaynaklarını uyumlu hale getirerek birçok iklim değişikliğine adapte olmuştur.
Ancak bugün, iklim değişikliği ekosistemin ve insanların baş edebileceğinden daha hızlı ve daha yıkıcı sonuçlar doğurabilir.
Bu tehdit öyle devasa boyutlara ulaşır ki birçok yazar bilimsel verileri ve grafikleri kendi yazınlarında duygu ve yaşanmış olaylara dökmek için bir zorunluluk hissederler.
Bu noktada, çoğunlukla “cli-fi” olarak bilinen “iklim yazını” ısınmanın küresel ve yerel etkilerini edebiyatta ön plana çıkararak yeni bir kategori haline dönüşür.
2000’lerin sonuna kadar iklim yazını resmi olarak bir kategori şeklinde kabul edilmese de birçok yazar bu konu hakkında metinler üretmektedir.
Bu anlamda, “Venice Drowned” (1981) ve bundan 25 yıl sonra yazılan “The Tamarisk Hunter” iklim değişikliği konusunun ne kadar derin ve uzun süredir var olan bir mesele olduğunu ortaya koymada çok doğru örneklerdir.
Kim Stanley Robinson and Paolo Bacigalupi iklim değişikliğinin dünyaya verdiği fiziksel zararın ötesinde meselenin sosyal ve ekonomik uzun vadedeki etkilerini konu alan çok sayıda eser üretmişlerdir.
Buna bağlı olarak, ikisi de şehir merkezinde geçen bu hikâyeler iklim değişikliğinin sosyal, politik ve ekonomik etkilerini çok doğru bir şekilde örneklendirir.
Şimdiye kadar oldukça fazla iklim yazını metni üretilmiştir ve edebi eleştirmenler bu yoğunluğa ekoeleştiri üzerinden birçok analizle yaparak karşılık vermişlerdir.
Bu makalede, Kim Stanley Robinson’un “Venice Drowned” ve Paolo Bacigalupi’nin “The Tamarisk Hunter” adlı hikayeleri iklim yazını metinlerinin bu ekolojik problemle ilgili açık ya da sonradan ortaya çıkan sorunları ortaya koyarak okuyucuya tarafsız bir bakış açısı kazandırması konusundaki işlevliğini ortaya koyma adına ekoeleştirel bakış açısıyla analiz edilecektir.

Related Results

From Waste to Climate
From Waste to Climate
Abstract It has often been said that the problem with climate change is its invisibility. People do not mobilize about climate change because they cannot see it; eve...
Understanding Climate Damages: Consumption versus Investment
Understanding Climate Damages: Consumption versus Investment
Existing climate-economy models use aggregate damage functions to model the effects of climate change. This approach assumes climate change has equal impacts on the productivity of...
Climate-induced changes in the phenotypic plasticity of the Heath Fritillary, Melitaea athalia (Lepidoptera: Nymphalidae)
Climate-induced changes in the phenotypic plasticity of the Heath Fritillary, Melitaea athalia (Lepidoptera: Nymphalidae)
Recently a large number of studies have reported an increase in the variability in the climate, which affects behavioural and physiological adaptations in a broad range of organism...
Climate Apartheid: The Forgetting of Race in the Anthropocene
Climate Apartheid: The Forgetting of Race in the Anthropocene
AbstractDespite recognition of the gender dimensions of climate change, there is little attention to racism in climate justice perspectives. In response, this article advocates dev...
What’s Happening to the Weather? Australian Climate, H. C. Russell, and the Theory of a Nineteen-Year Cycle
What’s Happening to the Weather? Australian Climate, H. C. Russell, and the Theory of a Nineteen-Year Cycle
The theory of a nineteen-year climate cycle put forward by acclaimed New SouthWales Government Astronomer Henry Chamberlain Russell is arguably one of his least successful contribu...
Sustainable City as Fantasy
Sustainable City as Fantasy
There can be little doubt that our current ecological crisis is being framed through the idea of sustainability. As we plan to deal with anthropogenic climate change, we talk of be...
Links between heritage building, historic urban landscape and sustainable development: systematic approach
Links between heritage building, historic urban landscape and sustainable development: systematic approach
Heritage and historic buildings deserve attention not only as a significant part of the building stock or from energy efficiency or carbon emissions points of view. They constitute...
Rivers of God, Rivers of Empire: Climate Extremes, Environmental Transformation and Agroecology in Colonial Mexico
Rivers of God, Rivers of Empire: Climate Extremes, Environmental Transformation and Agroecology in Colonial Mexico
This paper explores the social-ecological effects of the Little Ice Age (1300-1850) in colonial Central Mexico. Archival research reconstructs the history of climate, soil, water a...

Back to Top